Ik leerde ‘Deep democacry’ kennen als gedachtengoed en gesprekstool om met conflicten in teams aan de slag te gaan. Het is een interessante manier om de stem van de minderheid te laten klinken in een gesprek of bij besluitvorming: ‘look for the no’. Lezen over de oorsprong van het gedachtengoed (bijvoorbeeld via www.lewisdd.com) is inspirerend, maar vooral het gebruik van de tools is interessant.
Mijn voornemen is om in 2021 elke bijeenkomst van een werkgroep ethiek of teamondersteuning te starten met de check-in methodiek van DD. Ik creëerde een aantal vragen die deelnemers meteen naar de kern van de ethiek brengen. Wonderlijk hoe dat verloopt. Gesprekken over ethiek (ook wel moreel beraad genoemd), hebben immers nogal de neiging om sterk cognitief te zijn, gericht op de inhoud of de ‘oplossing’. Maar ethische vragen zijn altijd ingebed in een concrete zorgpraktijk; in een team van mensen met gevoelens en teamdynamieken.
De check in methode van Deep Democracy maakt dat zichtbaar vanaf het eerste kwartier. Het is duidelijker wat er écht speelt. Meteen zijn alle stemmen gehoord, ook dat ‘andere geluid’. En laat dat nu net nodig zijn om de ethiek tot bloei te komen.